En riktig orkan...

Naturens krafter är enorma! Mycket starkare än vad människans någonsin kommer att bli och det är nog tur för jorden det. Här nedan kan du se en bild på orkanen Ivans och hans öga. Bilden är tagen 370 km ovanför jorden i september 2004.

Orkanbild

Orkaner bildas över hav då luften är varm och fuktig samt då havsvattentemperaturen är över 27 grader. De är helt symmetriska och bildas oftast i tropikerna under eftersommaren och tidiga hösten. Orkanen lever så länge de inte når in över land, eftersom även denna enorma kraft kan mattas snabbt. Då den rör sig in över land försvinner t.ex. havets drivande värme och den regnavkylda marken gör att orkanen snabbt försvagas.

Mer info om Orkaner
Hela orkanen är normalt mellan 20 och 50 mil bred och 1-1,5 mil hög.
Orkanens öga är cirka 10 mil bred. Här brukar det vara lugnt och soligt som en svensk sommardag.
Det regnar och åskar ofta mycket kraftigt i virvelmolnet. Det kan faktiskt regna upp till 250 mm i timmen och hastigheten på vinden är som störst precis när man lämnar ögat; Här kan det vara vindar på 70 m/s (250 km/h)!

Vill du lära dig mer om tromber, tornados, cykloner och orkaner rekommenderar jag dig att titta in hos SMHI som har mycket bra fakta om vindar av alla de slag!


En människa är aldrig större, än de tankar hon tänker. /Okänd