Forum och frågor om
Drömmar & 'Döden'

Här nedan svarar Robert Nilsson, känd Drömterapeut från bl.a. TV4 och Sveriges Radio P4 på frågor som rör drömmar och drömtydning.

NYHET - DRÖMSKOLA med Robert Nilsson
- Nattens drömmar är nyckeln till ett rikare, friskare och lyckligare liv -

Bli din egen drömexpert i denna prisvärda 6 månaders e-kurs!

Du kommer att lära dig ALLT du behöver veta om dina egna drömmar.

Klicka på en fråga nedan för att komma direkt till denna (och svaret) eller bläddra ned på denna sida för att läsa alla frågor och svar...

Drömmar & Drömtydning

'Döden'

Drömmar kommer i vakna livet Hjälp! Finns de döda kvar?
Jag möter en kvinna i mina drömmar Jordens undergång
Jag dör i drömmen… Liv efter detta eller död?
Jag drömde om tsunamin Vad innebär döden för dig?
Har du tips på bra drömlitteratur? En undran om barn
Otrogen i drömmar  
Vägledning i drömmar  
Dröm om kunskap och skolgång  
Jag drömmer ofta om fiskar  
För kort kjol på resan...  
Sanndrömmar och vägledningsdrömmar  
Otrogenhet i dröm  
Drömmar om vatten  
Varning i dröm?  
Mamma blir dödad av pappa  
Varför inte tolka drömmar i mail?  
Min sambo är otrogen  
Semestern är slut för länge sedan  
Orm-man tar min lilla flicka  
Hör inte budskapet i drömmen  
Ett starkt ljus i drömmen  
Trassel och stress i drömmar  
Kan inte röra kroppen  
Stark dröm om katt  
Drömmar om otrohet II
Drömmar om otrohet
Meningslösa drömmar?
Avrättningar och tortyr
Medvetenhet i drömmar
Drömfångare
Hur ens livssituation återspeglas i dröm
Fysiska drömmar

 

Jag möter en kvinna i mina drömmar
Jag har en ständigt återkommande dröm. Jag möter en kvinna i olika situationer och våra händer dras till varandra och kramas mjukt men bestämt, det händer också att jag håller om eller omfamnar/kramar kvinnan det känns väldigt fint men lite förbjudet. Det är alltid ömsesidigt att vi dras till varandra på olika sätt i drömmen. Det här händer väldigt ofta och jag undrar vad det beror på, är det tecken på något eller…?
/Per

Närmar du dig nya känslor?
När det gäller din dröm, är det som vanligt inte helt lätt att ta såna saker i text. Speciellt inte eftersom det är en person med (kvinnan) som jag inte känner till. Men rent generellt brukar denna typ av drömmar symbolisera att du håller på att närma dig någon feminin egenskap i dig, troligtvis en känsla eller din egen "inre kvinna". Ställ dig gärna frågan; Vad symboliserar denna kvinna för dig? Vad är det för egenskaper som hon har, vad är det som du tänker på, när du tänker på henne? En tolkning är att det är de egenskaper som du förknippar till denna kvinna, som du håller på att närma dig på ett sakta med säkert sätt.

Naturligtvis finns det många andra tolkningar, som att du har denna längtan eller känner en kärlek till henne på något sätt, och som vanligt är det bara du som vet vad som är sanningen för dig. Det är alltid bara drömmaren som har svaret på vad drömmen står för. Men kanske har dessa rader inspirerat dig till att titta vidare på drömmen.
Lycka till med drömmandet!


Drömmar kommer i vakna Livet

En sak som jag funderat över är hur drömmar, ibland flera år gamla, kan dyka upp i huvudet under någon mikrosekund. Det kan röra sig om en plats, en person, ett scenario eller en miljö, alltid dagtid och när jag minst anar det. Kopplingen till drömmen är blixtsnabb och den försvinner lika snabbt som den kommit. Har du någon teori om detta?
/Karin

Det var denna situation som drömmen ville visa dig!
Anledningen till att dessa drömmar kommer upp en liten stund, precis som du beskriver, är oftast att den situation som du upplever i vakna Livet är precis samma energi/känsla som drömmen tidigare pekade på.
Det var liksom "detta som drömmen menade" och därför kopplas de 2 energierna ihop för att visa att nattens symboler ville visa dig på denna situation. Det är ofta mycket spännande när detta uppstår, tycker jag... :-)

 


Jag dör i drömmen…
Jag tänkte fråga dig vad betyder det om man drömer att man håller på och dör i drömen och drömen känns sann.
Jag drömde att jag håll på att dö och då var jag medveten om det o ville vakna men jag kundde inte. Hade allt svårare och andas och när jag vaknad så kännde jag samma känsla. Det vart jätte obehaglit.
/Anna
 

Att lägga något gammalt åt sidan
När man drömmer att man dör är det ofta en fråga om att man lämnar "något gammalt" bakom sig. Att en del av dig, kanske en egenskap eller tidigare beteende, försvinner. Det kan också vara så, om du genomgår en stark utveckling t.ex. som tonåring eller om du jobbar mycket med dig själv, att det känns i Livet som att du dör. Detta är ofta ett gott tecken, då det lämnar plats åt något nytt istället.

Känslan kan också vara så att det sker saker i ditt liv just nu som gör att du känner dig instängd eller fångad, kanske av personer i din närhet. Detta är något som du bara kan känna in själv, men kanske något du kan fundera över; Om det finns någon eller något i ditt vakna liv som gör att du känner dig 'kvävd' och inte får leva ut ditt rätta 'jag'.
 


Jag drömde om tsunamin!
Hej! jo det e så, att jag har haft en dröm, som jag hade sommaren&hösten 2004. jag drömde att min pappa och jag åkte buss, ifrån att ha varit och badat och där vi åkte, försvann marken och en stor våg följde efter oss, hela tiden, vart vi än åkte.
jag fick exakt samma dröm om och om igen, inte varje natt, men nåra nätter per vecka ungefär. sedan, innan jul slutade drömmerna och jag tänkte bara att det var nån mardröm. sen kom den där tsunamin, vågkatastrofen. man såg bilder på den överallt, tidningar o tv. vågen var precis som i min dröm, bara att det hände mig.
tror du att min dröm var nonsens, en slump? uppskattar gärna svar, har funderat väldigt länge på detta!
/Karolin
 

Jag tror att man kan se på drömmar som hologram...
Det innebär att du ser olika saker och kan få olika budskap, beroende på ur vilken vinkel du tittar på den. Säkert kan en del människor se detta som en slump och hjärnans förmåga att vilja hitta logiska lösningar och därmed koppla ihop saker med varandra som kanske från början inte hade något med varandra att göra. Samtidigt finns det ingen med 100% säkerhet som kan påstå att det verkligen är så!

Visst kan detta varit en ”framtidsdröm” alltså en dröm som berättar vad som komma skall, men det kan också vara så att den även speglar något i ditt eget liv. Om det blir översvämningar, för mycket vatten eller stora vågor, är det ofta ett tecken på att något sker i livet som drar igång mycket känslor. När det, enkelt uttryckt, blir ”för mycket” känslor är det vanligt att man drömmer om översvämningar eller att man håller på att drunkna. Det kan vara saker som sker i vardagen och som gör att man kastas mellan glädje och sorg, mellan ilska och deppighet eller andra känslor som är starka.

Nu var det ju rätt många år sedan du drömde detta, vilket gör att det kanske inte är helt lätt att komma ihåg hur vardagen såg ut för tre år sedan, men det kan vara värt att fundera på om du känner att du vill ha djupare svar på vad drömmen kan betyda och ha för budskap till just dig. Och kom ihåg att det bara är du som drömmare, som vet vad som är rätt och känns sant för dig! Lycka till med nattens drömmande även framgent!
 


Har du tips på bra drömlitteratur?
Jag har en fråga, jag drömmer till och från och vissa drömmar minns jag efteråt kan vara mest märkliga drömmar ibland – min mamma kan vara med i drömmen eller gamla skolkamrater från man var ung. Jag skulle också vilja ha tips om några bra drömböcker som jag kan läsa.
Tacksam för svar!
/Mvh Lillemor
 

Nya, bra drömböcker finns att köpa eller låna på biblioteket!
När det gäller de personer som är med i en dröm, så utgår man nästan alltid från att det är olika aspekter av dig själv. Det innebär att även om din mor och/eller skolkamrater från förr är med i drömmen, så är dessa bara symboler för olika delar och egenskaper som du själv besitter idag. Eftersom du skriver att det är skolkamrater från när du var ung, så kan det också vara så att du just nu bearbetar saker som skedde i den åldern. Att något som skett nyligen, har fått gamla minnen att vakna till liv och att dessa bearbetas i drömmarna...

Det finns många drömböcker och de som jag läst och tycker är utmärkta är Louise Minerva-Li Frostegrens böcker. Titta in på www.dromcentrum.se för där finns det mycket information om drömmar och även ställen där du kan köpa dessa böcker.
 


Otrogen i drömmar
Jag drömmer hela tiden att min sambo flörtar och är otrogen , jag är inte ovanligt svartsjuk. Vad kan det betyda när jag vaknar upp mår jag illa o känner mig illa till mods?
Mvh Anne

 

Utgå i första hand från dig själv...
När vi tolkar drömmar, så utgår vi alltid ifrån att det som finns och syns i drömmen är olika aspekter av drömmaren själv. Frågan är alltså om du är "otrogen" mot dig själv? T.ex. gör saker som du egentligen inte vill göra? Eller vill lämna en situation men inte har modet att göra det? Det är såna frågor som är bra att ställa sig när man drömmer om att någon är otrogen i drömmarna.
Kanske finner du också lite tips i de andra drömmarna som jag tolkat på denna sida (se förteckningen överst på sidan).
Lycka till med ditt drömmande! Det är Livs-viktigt!
 


Vägledning i drömmar
Jag har fått ordentlig vägledning i mina drömmar de senaste åren.......är väldigt kritisk.....men de flesta drömmarna "slår in" i "verkligheten"...... Emellanåt så har jag ändå sett att det kommer en och annan dröm som visserligen berättar något om hur det är eller kommer att bli i verkligheten men där de iblandade medspelarna symboliserar någon sida av mej själv...
/Nydrömmare
 

Ja, så kan det också vara i drömmarnas underbara värld
Som jag nämnt tidigare så är min åsikt att drömmarna är som hologram. Beroende på hur du ser på "bilderna" får du olika budskap. Inget är mer rätt eller mer fel, utan helt enkelt olika sidor och olika saker av samma dröm. Det kan vara så att en nära anhörig "dör", men det kan samtidigt innebära att en sida av dig "dör". Vi är inte helt skilda från varandra, som jag ser det, utan en del av en helhet. Som ett stort pussel. Där man inte kan ersätta en bit med en annan, och för att det ska bli en klar bild, måste alla bitar vara på sin plats.
 


Dröm om kunskap och skolgång
Drömmaren, Jenny, skriver med svart färg och jag ger min tolkning i blått;

J
ag kommer plötsligt på att jag fortfarande går i grundskolan och har lektioner (jag har under 4 års tid nu läst på universitetet och har nyligen slutat med det. Är arbetslös nu. Drömmen handlar dock inte om universitetslektioner utan grundskolelektioner).
Jag skulle tolka denna del som att du fortfarande har vissa grundläggande saker att lära dig. Det kan vara om t.ex. Livet eller om dig själv. Men några delar har du missat under uppväxten.

Ofta drömmer jag att jag vaknar för sent och kommer på att "oj, jag har ju gymnastik nu". Jag får väldigt bråttom och kan inte ta mig dit utan bil eller buss vilket försvårar det hela. Ibland har jag inget körkort, ibland går det ingen buss, ibland fungerar inte bilen etc. 
Du har problem att ta dig till denna grundläggande kunskap eftersom du inte vet hur du kan ta dig dit. Och tiden går, det är redan "för sent" så det är säkert så att denna kunskap är något som du absolut ska försöka få tag i.

Jag blir jättestressad i drömmen och vaknar aldrig utvilad efter en sådan dröm.
Och kanske är det samma i det vakna livet? Att du ofta känner dig "jättestressad" över något!?

Ibland kan drömmen gå ut på att jag efter en tid kommer på att jag borde ha gått i skolan på lektioner men har glömt bort det under en längre tid (månader eller år).
Precis. Du har missat vissa grundläggande saker i livet. Eller om dig själv... Det är dags att ta till sig dessa saker nu!

Ofta är det just gymnastiken och svenskan som är i fokus. Vet inte varför. Jag gillade inte gymnastiken i skolan, men svenskan kunde vara rolig.
Gymnastik står ju också för rörelse/dynamik. T.ex. att vara smidig och uthållig, inte bara fysiskt utan också mentalt och psykiskt. Svenska kan ju stå för t.ex. att föra dialoger, att våga och klara av att uttrycka sig. I både skrift och tal. Är detta några saker som du känner att du skulle behöva mer av idag?

Jag har läst om att komma för sent kan betyda att man är rädd för att misslyckas, men hur kopplas detta till just skolan och varför glömmer jag bort att jag går i skolan i drömmen?
Tja, det kan förstås betyda det i vissa sammanhang. Kanske betyder det just detta för några personer, men det behöver ju inte vara dig. Jag tror att "komma för sent" betyder just det! Att komma för sent! Att det är något som är brådskande, i ditt fall är det brådskande att ta till sig vissa grundläggande saker, låter det som.

Lycka till med ditt fortsatta drömmande Jenny!

 


Jag drömmer ofta om fiskar
Jag har en fundering kring något som väldigt ofta dyker upp i mina drömmar. Nu har jag i ett par månader drömt väldigt ofta om fiskar, det är både stora fiskar och små fiskar. Ibland simmar dom i dammar, ibland i akvarium. Även vattenglas är fiskarna och i flaskor. Eftersom det är en så återkommande dröm så måste den väll betyda något. Vad tror du att dom drömmarna kan betyda?
/Johanna


Begränsade känslor eller kanske graviditet?
Fiskar är ju något som lever i vatten och vatten symboliserar nästan allt känslor. I detta fall så verkar det som att dina känslor är begränsade, antingen i en damm, ett akvarium eller något så litet som flaskor och vattenglas. Jämför t.ex. med en sjö eller ett hav, där ju fiskarna normalt lever. Nu är de instängda i något mycket begränsat, låter det som.

Jag skulle rekommendera dig att tänka efter, eller ännu hellre känna in, om du på något sätt känner dig begränsad av någon eller något, när det gäller detta med att få uttrycka känslor. Sedan hänger det ju lite också på hur dessa fiskar verkar må, om det känns positivt att se dem eller om det är äckligt eller skrämmande. Det kan tala om lite vad du anser om dina känslor (förutom att de är begränsade).

Jag tog mig också friheten att slå upp detta i det Drömlexikon som jag tycker är bäst; Tony Crisps "Drömlexikon". Som vanligt är det ju bara du som vet om detta kan stämma, men kollar man på vad det kan betyda om man drömmer om "många små fiskar i rund behållare" (vilket ju kan vara passande på det du beskrev med glas och flaska) så står det; Ett uttryck för att bli, eller vilja bli gravid.
Eftersom du är kvinna kan ju denna tolkning också vara relevant, men som sagt är det bara du som vet om denna längtan eller önskan finns...
 


För kort kjol på resan...
Jag packar för en semester och är omgiven av en massa fina kläder som jag lägger ner i väskan, jag känner mig mycket nöjd. Jag har på mig en en gammal marinblå kjol som är alldeles för kort för mig. Så kort att så jag drabbas av panik för jag kommer inte att hinna byta.
Nu är jag på andra våningen i en tvåvåningsbuss. Jag har en bucklig och misshandlad resväska och samma korta kjol som jag förgäves försöker dra ned över knäna. Plötsligt går resväskan sönder och den visar sig vara full av gamla kläder som luktar gammalt
/Isabella
 

På väg mot nya mål i livet...
Det låter som att du är på väg någonstans i livet just nu. Och att du är nöjd med detta, det som du hittills lagt i "din ryggsäck". Samtidigt ser du det som att du har något som "inte passar" sig, något som kanske visar för mycket av dig!? När "resan" påbörjats så försvinner all glädje och istället inser du att du bär med dig mycket gammalt som t.o.m. varit med dig så länge att det luktar gammalt!

Sammanfattningsvis kanske detta speglar något i ditt liv just nu? Att du är på väg mot något nytt [i livet] och ser fram emot detta, men är rädd att visa dig och också rädd för att saker som du upplevt tidigare i livet kommer att ställa till problem för dig!? Kanske ett arbete, en relation eller liknande?
 


Sanndrömmar och vägledningsdrömmar
Jag har en ganska ofta sanndrömmar men vet inte alltid om det är om "framtiden för andra" eller om drömmen är om mig. Finns det något tydligt sätt att se skillnad på sanndrömmar och vanliga symboliska vägledningsdrömmar?
Om vi tar dina barndomsdrömmar som du berättat om tidigare, alltså att du fick förvarningar om att anhöriga skulle dö inom 3-6 månader.....ser du hur du på något sätt skulle kunna göra skillnad på om det var vissa sidor av dej själv som skulle dö eller om dessa människor skulle dö i verkligheten....innan du hade "facit"?
/Lina
 

Med tiden lärde jag mig det
Jag tror inte det finns något facit som man kan gå efter utan att det är olika känslor. Och om man som du t.ex. får en hel del sanndrömmar, märker man efter ett tag att de "känns" och är på ett litet annat sätt. När det gäller mina barndomsdrömmar, var de väldigt tydliga och jag vaknade alltid med andan i halsen av dem. På så sätt fick jag känslan av att "detta är verkligt"...
Svårt att förklara, men jag tror som sagt att det är någon man lär sig "känna igen" när man varit med om det några gånger.
 


Otrogenhet i dröm
Dröm från Ann där jag svarar på hennes funderingar, löpande i texten...

Ann: Jag är tillsammans med en kille sen 5 år tillbaka. Vi har precis flyttat ut på landet och kommer att gifta oss och skaffa barn lite längre fram i livet. Min sambo är mitt allt och jag älskar honom... mer än mitt eget liv!
Robert: Redan när jag läser detta första stycke känner jag en viss olust känsla. Att ha så mycket planer och framförallt säga att du älskar någon annan mer än dig och ditt liv, är en varningsklocka i mina öron. Det är ofta något som fungerar bra i sagor och jag tror att de flesta har en önskan om att det verkligen skulle vara det bästa, att "lägga sitt liv" i någon annans händer eller sätta någon annan person framför sig själv. Dock tror jag att detta tyvärr är ganska destruktivt i längden. Både för dig, din man samt ert förhållande. Och jag tror också att det är detta som dina drömmar försöker säga dig...

Men, nu är det så här att jag har drömt mardrömmar om att han kommer att lämna mig. Den senaste drömmen var i natt faktiskt. Då hade han träffat en ny tjej fast vår förlovningsring hade han på sig. Jag tittade efter den och visste att det var den. I drömmen var han kall mot mig och jag bönade att det skulle vara vi igen, men där gav han mig kalla handen. Jag var ledsen när jag vaknade fast jag visste att det bara var en dröm, men känslorna var så starka...
Ja, de kan ofta vara det i drömmar. De kan påverka under lång tid framöver, och meningen är också att de ska göra det. För din skull....

Har drömt att han lämnat mig några gånger förut. Har även vaknat av att jag gråtit tom efter en sådan dröm. Jag tog upp det med honom, men han skakade bara på huvudet.
Det låter som att han inser att detta är bara något som ligger hos dig. Och på något sätt låter det som att du också vet att detta inte är något som är speciellt troligt i nuläget.

Varför drömmer jag dessa drömmar när jag ändå vet att han inte har några planer på att lämna mig? Jag är inte ens orolig i vaket tillstånd att han ska lämna mig, men mitt undermedvetna kanske är det...?
Jag tror att detta är svaret på din fråga. Först ställer du frågan, sedan säger du svaret. I ditt undermedvetna är du troligtvis orolig för detta. Det är en sak vad "huvudet" säger och en annan sak vad "hjärtat" säger. Det låter inte som att dessa två stämmer överens nu. Som så ofta.... Kanske har "hjärtat" erfarenheter av att bli lämnat, t.ex. skilsmässa hos föräldrarna, dödsfall i familjen etc. Och dessa känslor väcks upp igen nu.

Pappa har drabbats av cancer, men honom drömmer jag inte om, konstigt nog... det borde jag väl också göra som bearbetning?
Ja. Men om du tillåter dig att bearbeta detta i
vaket tillstånd så behöver det inte "behandlas" på natten. Kanske har du accepterat detta med din fars cancer? Men... frågan är om du kan acceptera att du och din man inte kommer att leva tillsammans hela livet?
Nu säger jag inte att det kommer att bli så att ni ska separera! Inte alls! Jag hoppas att ni kommer att bli mycket lyckliga fortsätta vara tillsammans under många år till! Det är inte det som detta handlar om. Det handlar om ifall du kan acceptera att livet kan komma med förändringar, på
alla plan!

 


Drömmar om vatten?
Tänkte bara höra om du har nån snabbförklaring på vad vatten kan betyda? Brukar inte minnas så mycket av mina drömmar, men häromdagen drömde jag en väldigt tydlig dröm om vatten och så vet jag att jag drömde en gång till om vatten samma natt, och så tillsist drömde jag att jag såg en lite kylskåpsmagnet med nåt vattenliknande på och tänkte i drömmen "Oj, vatten IGEN, det måste jag komma ihåg!"
/Tutilur


Vatten är ofta dina känslor...
Väldigt ofta, men förstås inte alltid, är vatten i drömmar en symbol för dina känslor. Kolla hur vattnet ser ut. Är det grumligt, översvallande, begränsat, fyllt med läskiga saker eller kanske rent och lugnt? Det talar om hur dina känslor är just nu...
 


Varning i dröm?
Jag drömde att jag var på ett ställe där det fanns en del folk, det kommer fram en tjej till mig som jag aldrig tidigare har sett. Hon säger till mig "det är bara du som kan se mig" "danger has your way" när hon sa den engelska frasen så sa jag "va" då sa hon igen "danger has your way" sen försvann hon och jag vakna.
Jag kände mig lite upp skakad när jag vakna. Men jag undrar om det kan ha varit en varning till mig, för jag vet inte om varningar i drömmar är så tydliga. Eftersom hon sa det på engelska tänkte jag att det kanske var så att hon ville att jag skulle lägga märke till just den frasen.
Tror du att det är något att bry sig om eller kan man drömma så utan att det har någon större betydelse egentligen?
/Mvh Johanna


Ditt budskap till dig själv
Visst kan du drömma utan att det har "någon större betydelse egentligen", men ofta har du drömmar ett budskap. Kom dock ihåg att drömmen i 9 fall av 10 är från dig, om dig, till dig! Detta innebär att alltså att det troligen är du som ger denna "varning" till dig själv. Kanske vet du att du väljer en "farligare" väg i livet (just nu) än vad du brukar? Eftersom det är en tjej som säger det, så är det troligen något med känslor eller känslorelaterat. Att du spelar högt med dina känslor och kan bli "bränd" eller råka ut för jobbiga känslomässiga saker, om du fortsätter på det som du just nu gör?

Som sagt är det bara du som kan tolka drömmen på ett rättvist sätt, så känn in vad som kan stämma...
 


Mamma blir dödad av pappa
Jag har en fråga angående mitt barn som varit med om traumatiska upplevelser men nu fått det lugnt. Barnet bearbetar mycket nu men det som är svårt just nu det är barnets drömmar. Barnet drömmer att jag, mamma dör blir dödad av barnets pappa. Det är en dröm som återkommer ofta,, ofta...... vore tacksam för något tips vad jag kan göra.
/Orolig mamma


Bekräfta drömmarna och ta dem på allvar
Det är alltid svårt att hjälpa någon i skriftlig form och än svårare blir det när det gäller barn. När det gäller just barns drömmar, så är det generella rådet att inte tolka dessa. Anledningen till detta är flera, men framför allt att de har få "murar" som behöver gås igenom, att drömmarna därför ofta är tydliga och inte behöver analyseras på djupet.

Det viktigaste är, precis som du skriver, att barnet just nu bearbetar det som skett. Det är det som vi alla gör på nätterna, går igenom saker och upplevelser som skett nyligen och som satt sina spår i våra liv. Och det är just detta som drömmarna främst är till för! Så det viktigaste är att verkligen låta barnet ha denna period av bearbetning/mardrömmar och se det som ett positivt tecken. Att vara "duktig" och undertrycka bearbetning är ett mycket, mycket sämre alternativ. Då kommer barnet istället att behöva uttrycka detta senare i livet, och då blir det ofta ännu värre...

Eftersom ni inte längre är i den situation där denna traumatiska händelse utspelade sig, är det bearbetningsfasen som återstår och den måste få ta tid. All den tid som behövs...
Som jag ser det är det viktigaste att vara hos barnet, lyssna i stillhet på vad det har att berätta och visa närhet/kärlek. Alltså att känna med-känsla, men inte med-lidnade. För med-lidande är inte utvecklande eller positivt för någon, bara en belastning för barnet. Säg istället att du förstår, visa att du finns där och säg att vilka känslor som än kommer upp, är de helt OK! Utan att för den delen "tycka synd om barnet". Detta gör att barnet kan ut-trycka sig i trygghet och slipper blockeringar i kroppen längre fram i livet...

Lycka till med det viktiga arbete som ni nu har framför er och känn stolthet över att ditt barn valt dig för att gå igenom denna händelse och läka/heala det! Det är ingen slump att just du fått denna uppgift just nu i livet!
 


Varför inte tolka drömmar i mail?
Föredrar du alltså att tala med personen du hjälper? Tolkar jag dig korrekt då?
/Li


Skillnaden på drömterapi och drömtolkning
När jag tolkar drömmar för egen eller andras del, vill jag gärna att det ska bli något bestående. Någon insikt eller kanske ny sida som man upptäcker hos sig själv och som man kan ha nytta och glädje av framöver i livet. Att jobba med drömmar i skriven form är svårt. Det sällan ett flöde, utan mer att man får ta del för del av drömmen och tolka de olika symbolerna. Det kan visserligen vara mycket givande och spännande det också, men av erfarenhet vet jag att det ofta ger betydligt mer när man får chansen att verkligen undersöka vad en dröm handlar om, dess ursprung och vad man kan göra för att jobba med denna del i sitt vakna liv.

Därför är ett möte med drömmaren ovärderligt och det kommer ofta fram så mycket mer saker då, som kan vara minst lika viktiga som själva drömmen. Läkningen och healingen blir större och mer bestående och för mig är det just detta som känns viktigt vid drömterapi…
 


Min sambo är otrogen
Jag drömde i natt att jag och min sambo satt på stranden och bredvid oss satt min väldigt attraktiva kompis. Ljus, ung tjej. Helt plötsligt framför ögonen på mig närmade sig min sambo och min kompis varandra precis som om dom inte kunde styra över deras attraktion för varandra och så kysstes dom. Jag reste mig upp och gav min sambo en rejäl örfil och gick därifrån.

Jag brukar i bland drömma snarlikt det som ska hända i verkliga livet och en kompis till mig hade läst i en bok att om man drömmer att ens partner är otrogen så är det tvärtom i verkligheten.
Men så imorse nu innan jag gick upp här så tänkte jag att min sambo ville känna lite på mig eftersom jag rakade mig för hans skull i gårkväll i duschen. Han brukar älska det! Men han var sur och butter, sa till mig samtidigt som han vände sig om att" Nä, jag orkar inte!" Det är inte likt honom att säga så. "Känn på mig istället!" sa han. Jag har aldrig blivit så otrevligt nobbad i sängen förr utav han. Jag ställde lite frågor om vad det var med honom, varför han var så sur osv. Det enda han sa efter en stund var" jag har ont i huvudet". Han lider nämligen utav migrän ibland. Men måste man vara så otrevlig då?!
/M
 

Vem är otrogen mot vem?
Drömmen verkar ha ”otrohet” som huvudtema. Drömmens personer brukar nästan alltid vara olika aspekter av dig själv, inte krypiska tecken eller indikationer på vad andra människor runt omkring dig har för sig. Om vi utgår från detta, skulle alltså otroheten kunna handla om dig själv. Kan det ligga något i det?
Då menar jag inte den fysiska otroheten mellan två människor. Den typen av otrohet är ofta bara en förlängning på att man har varit otrogen sig själv under lång tid. Med att vara otrogen mot sig själv, menar jag att man t.ex. ställer upp på saker som man egentligen inte känner för, att man inte lyder den ”inre rösten” eller samvetet eller att man gör saker för andras skull.

Du skriver ”jag rakade mig för hans skull” och det skulle kunna vara en sådan sak. Alltså att göra något för någon annans skull, inte för sin egen skull, räknar jag som att vara ”otrogen” sig själv. Naturligtvis behöver det inte vara så, men att göra saker för andras skull brukar ofta leda till att man förr eller senare vill att den andra personen som man ”ställt upp för” ska ge något tillbaka på något sätt. Och när denna spiral sätter igång, är inte bråken långt borta.
Om jag återgår till det exempel som du skrivit så svarar din sambo ”Nä, jag orkar inte. Jag har ont i huvudet”. Förutsatt att detta nu vad fallet, låter det som att han är mer trogen [mot sig själv] än vad du är.

Detta är, som alltid, mycket svårt att diskutera i text-form, och därför gör jag inget som helst anspråk på att det är sanningen jag kommer med här. Istället är det bara ett försök att se drömmens budskap på ett annat sätt, men sedan är det som alltid mycket viktigt att du känner in vad som är sant för just dig… Lycka till med drömmande och ”trogenheten”!
 


Semestern är slut för länge sedan
Har återkommande drömmar om att jag bor på Kreta (min plats på jorden som jag ser det, har inte varit där på flera år nu pga ekonomin). I varje dröm så har jag stannat längre än min semester tillåter och är tvungen att åka hem. Problemet är bara att jag har ett helt hus fullt möblerat med personliga tillhörigheter och jag måste lämna allt.
Själva huset är inte mitt utan hyrt, men sakerna i huset är mycket personliga. Mitt dilemma i drömmarna är dels att jag har stannat längre än jag borde, planet går om nån timma, jag har inte ordnat för hur mina ägodelar skall förvaras medans jag är hemma i Sverige Ibland har jag barnen med mig, ibland inte. Jag är lite förvirrad och förstår inte riktigt vad dessa drömmar vill säga mig.
/Li


Hög tid att åka hem!
Jag skulle tolka din dröm som att det är dags för dig att ta dig ”hem” nu. Vart hem? Hem till dig själv!
Drömmar att man befinner sig utomlands [utanför sig själv] och att det är hög tid att åka hem [till sig själv, sitt egentliga ’jag’] är ganska vanliga för de som stressar mycket och har mycket omkring sig.
Du drömmer att du stannat längre än din [andliga] semester tillåter och nu är det dags att åka hem [att ta reda på vad du vill med ditt liv, vad du egentligen vill göra]. Varför gör du inte det då? Jo, drömmen menar att ditt hus är fullt möblerat [massa gamla saker/händelser som du samlat på dig under dina år på ”semestern”] och du vet att du måste lämna allt detta för att komma ”hem” igen!

Själva huset är inte ditt, skriver du, det är helt sant. Du har lånat ut ditt liv till någon annan, men sakerna [upplevelserna] är mycket personliga, precis som de ska vara. Ditt dilemma är att du stannat längre än du borde, skriver du. Ja, ofta är det så. Man stannar i situationer som inte alltid är de mest kärleksfulla, ställen eller situationer där du inte är helt ”hemma” med dig själv, det du står för.
Planet går om någon timme. Du är inne på sista timmen nu, du har inte längre någon betänketid utan måste agera omgående!
Samtidigt vet du inte hur du ska kunna ha kvar alla saker i ditt nuvarande liv, och ändå ”åka hem”. Kanske är det så att det inte går? Att du inte kan behålla allt från tidigare, inte ens i ett magasin, utan att du måste göra dig av med lite saker innan hemresan?

Sammanfattningsvis skulle alltså denna dröm kunna betyda att du måste påbörja en ”resa hem till dig själv”. Denna resa måste du starta nu inte om ett par år eller så, eftersom du redan varit ”borta för länge”. Och du vet att du måste ”lämna allt” för att kunna nå hem igen. Som sagt är detta inte en tolkning på din dröm, det är det bara du som kan göra. Men kanske finns det någon eller några delar i det jag skrivit som du kan ha nytta av i dina fortsatta funderingar och jag önskar dig lycklig resa på din väg hem... till dig själv!
 


Orm-man tar min lilla flicka...
Jag och min man är i ett stort ljust rum och upptäcker helt plötsligt en liten blond flicka som springer omkring och leker leende, jag vart så glad när jag fick syn på henne. Plösligt så dyker det upp en man med en stor orm som han bär på.
Vi pratar med mannen och plötsligt så fångar mannen upp flickan och säger att jag är ledsen men denna flicka kommer att bli orm-mat, alltså så försvinner mannen bärandes på ormen och flickan som gallskriker till ett intilliggande rum och stänger dörren, sen blir det helt tyst. Jag och min man säger till varandra att vi måste härifrån helt chockade försöker vi försvinna.
Jag vaknar strax efteråt helt uppskrämd, chockad och svettig! Vad kan detta betyda???
/Anna


Svårtolkat med endast denna information...
Det är mycket svårt att ge något bra svar på din dröm, eftersom jag inte vet något om dig, din livssituation eller vad som händer i ditt liv just nu. Drömmarna avspeglar bl.a. dessa saker och genom att jag inte vet något om detta, kan jag inte ge ett rättvisande svar. Därför kan jag inte hjälpa dig på det sätt jag vill, men kan ge en generell tolkning av de olika symbolerna i drömmen. Sedan är det mycket viktigt att du själv känner in vad som känns rätt för dig! Ta till dig det som du tycker kan stämma, förkasta det andra.

Du och din man är i ett rum - Alltså du och din man[liga sida] är i en situation, en del av livet.
Det dyker upp ett barn - Ditt inre barn, eller en symbol för dig vid denna ålder, och du blev glad över att se henne.
Plötsligt dyker det upp en man med en orm - Denna del är svår att tolka eftersom jag inte vet vad du tänker på när jag säger ”orm”. Men rent generellt är ofta ormen en symbol för manligheten på något sätt, t.ex. manslemmen. 

Den följande beskrivningen låter som att en man ”tagit” den oskuldsfulla och vackra barndomen ifrån dig. Nu vet jag som sagt inget om dig, men kanske är det en händelse från tidigare i ditt liv? Det borde då varit i den ålder som flickan i drömmen var. Kanske har det nyligen skett något i ditt liv som väcker denna skräck och chock igen? Och som gör att ditt undermedvetna plockar fram gamla händelser igen. Övergrepp av något slag?
Det är också viktigt att komma ihåg att man ser på världen på ett annat sätt när man är ”liten flicka” och något som kan tyckas vara ”men det där var ju ingenting” som vuxen, kan vara nog så allvarligt och skrämmande när man är ett litet barn. Jag hoppas att du kan jobba vidare med denna dröm och att du fortsätter att lyssna på vad de vill säga dig!
 
  


Hör inte budskapet i drömmen
Jag hade en märklig dröm för några år sedan som jag inte förstå riktigt varför jag inte fick höra hela meningen. I drömmen är jag på en strand tillsammans med några andra. Jag tittar upp mot himmelen o ser Jesus Kristus Sananda, klädd i vitt och har ett vitt kors i sin vänstra hand. Jag känner som det vore en magnet som dra och zoomar in så jag ser in i hans ögon och konstaterar hur ledsna hans ögon är. Sen hör jag en myndig stämma som säger till mig -"jag har kommit för att tala om att du skall....... Sedan hör jag inget mer. Det börjar blåsa så enormt att vinden tar bort alla ord. Jag slänger mig på marken och skriker till honom, -"jag hör inte vad du säger. Samtidigt som jag gör allt för att höra orden bakom stormen.
Varför fick jag inte höra allt, när han nu ändå kom för att tala om något till mig? Vad ville han att jag skulle göra? Jag ser framemot verkligen om ett svar från dig!
/Eivor


Svaret finns i Orkanens Öga
Denna dröm känns verkligen som en dröm man bör jobba med, t.ex. göra ett drömspel. Det är väldigt svårt att få en bra tolkning i textform. I mina öron låter det dock som en vacker och värdefull dröm, med ett viktigt budskap! Och anledningen till att du inte kan höra detta budskap är samma orsak som för så många andra människor; De är i Orkanen istället för i "Orkanens Öga"! Just att det ”blåser så att jag inte kan höra viktiga budskap” är vanligt och du fick dessutom detta bekräftat i en dröm.

Vad han ville att du skulle göra vet jag inte, det är något för ett drömspel eller en meditation av något slag. Men det låter som att det viktigaste är att komma in ifrån ”blåsten”, att komma in i Orkanens Öga igen, så att du kan höra budskapen i framtiden! 


Ett starkt ljus i drömmen
Detta var någonting som hände mej för ca 1 månad sedan. Det var en natt när jag låg och sov så vaknade jag till, fortfarande med slutna ögon, och såg ett mycket starkt och bländande ljus/sken. När jag tänkte - att nu drömmer jag! - så vaknar till. Allt detta på samma gång. När jag öppnar ögonen blir ljuset ännu starkare, och blinkar till två ggr. Jag drar då upp täcket över huvudet, inte rädd, men lite paff. Utan att jag tänker mig för eller utan någon som helst koppling så börjar jag be och önska, i viskning. Jag önskar då bort speciellt en negativ sak i mitt liv som jag lider en del av och vill få till det bättre. En sak jag bett mycket för förut.
Jag förstår inte riktigt hur detta hänger ihop, om det ens hänger ihop. Jag kan inte fastställa om denna upplevelse var en dröm eller verklighet. Men hade det nu bara varit en dröm, hur kunde jag då uppleva och se ett sådant kraftigt ljus? Och det kändes alldeles för verkligt för att bara vara en dröm. Just i ögonblicket då detta skedde, kändes det precis som jag visste vad det hela handlade om och vad det var, men inte nu efteråt.
/Ulrica
 

Som jag tolkar detta, så var nog hela upplevelsen just en dröm
Drömmar kan ibland vara mycket starka och kännas som verklighet, fråga bara alla dem som har återkommande mardrömmar. Drömmens ”verklighet” på natten blir till slut jobbigare än ”verkligheten” på dagen.
Exakt vad drömmen vill säga dig och vad den står för är svårt att säga. Du skriver att du kände att du visste precis vad det handlade om i drömmen och det hör säkert samman med den ”negativa sak” som du skriver om. Kanske är detta sätt att tala om för dig att du ska använda 'ljuset' för att lysa upp denna 'sak' och därmed kunna bli fri från den!?
Det låter i alla fall som att det handlar om starka upplevelser och känslor och det bästa i ett sånt läge är att jobba med det på något sätt. Drömterapi är ett sånt sätt, healing kan vara ett annat. Det gäller att välja något som känns rätt för just dig för att se till att den ”negativa saken” lämnar dig så att du återigen kan känna glädje, lugn och trygghet i livet!
  


Jordens undergång...  
Jag satt och funderade lite på vad som händer med "andra sidan", om nu Jorden går under. Vad tror du? Försvinner vi på andra sidan då? Är vi bundna just till denna planet? Jag hoppas att du kan ge någon synpunkt på dessa frågor, jag tycker de är ganska intressanta.
/Miss H
 

...är kanske Jordens räddning
Jag håller med om att det är spännande frågor och ger gärna min syn idag på det!
För det första tror jag inte att jorden går "under". Under vad? Vart skulle den då ta vägen? OK, att människorna kanske en dag lyckas ta kål på sig själva, men det är nog inte jordens undergång i så fall, utan istället jordens räddning med tanke på hur vi behandlar vårt jordklot idag. Den ande som tagit på sig den otacksamma uppgiften att vara jordklot för vår skull, måste verkligen vara trött på oss nu....

För att svara på dina andra frågor så är min tro att vi inte är bundna vid denna planet. Det betyder dock inte att vi kan bete oss som galningar och våldta planeten som vi gör idag, genom att köra bil till jobbet varje dag, äta kött och slösa på energi på det sätt som vi gör idag. Hon, Moder Jord alltså, förtjänar en bättre behandling än vad hon fått de senaste 100 åren. Fortsätter vi i denna takt i 50-75 år till, finns det inget kvar. Det vet forskarna, men få människor orkar bry sig eftersom det är så "långt" i framtiden och många som lever idag, finns inte om 75 år.... I alla fall inte i nuvarande kroppar. Därför är det inte "vårt problem", resonerar många och fortsätter att leva som förut.

Jag tror inte heller att "andra sidan" försvinner, då inte heller den är knuten till jorden. Min syn är att när du dör, eller går över till "andra sidan" om man så vill, så återgår du i "alltet" igen. Du blir 'Gud' igen. Pusselbiten (som du är när du är i din kropp) kommer hem till pusslet igen. Eller den "hink med vatten" som jag skrivit om här tidigare [Ljuset i tunneln] återgår till havet igen.... Och eftersom du inte är på någon "andra sida" utan istället "allt" så kan du inte försvinna. Du är odödlig. Du är oändlig...
Jag vet inte om jag lyckats svara på dina frågor. Eller bara ställer till nya funderingar i ditt huvud, men jag hoppas att jag givit dig ett ord på vägen.... :-)
 


Trassel och stress i drömmar
Vad gäller drömmar så har jag till och ifrån i många år drömt att jag trasslar till det genom att alltid komma för sent eller inte komma fram alls till mina mål, tex en träff, möte, arbetet. Ibland beror det på mig att jag startar för sent men ibland beror det på yttre omständigheter som krånglar till det, hinder på vägen. Drömmarna är olika så tillvida att det är olika hinder och olika mål jag skall nå. Drömmarna upplever jag som jobbiga. Jag känner mig stressad av dem ibland när jag vaknar.
Ofta upplever jag att jag drömmer mera på morgonsidan. Vad är din tolkning av detta?
Hoppas på svar!
/Carin


Når du dina mål i ditt vakna liv?
Att tolka drömmar i mailform är egentligen inte bra, eftersom den drömterapi jag jobbar med sätter drömmaren i fokus, ingen annan. Det innebär att det är den som drömmer som ska tala om vad en dröm betyder, inte terapeuten eller någon annan person. Terapeutens uppgift är istället att hjälpa drömmaren med de olika symbolerna och känslorna i drömmen, för att komma fram till budskapet.

Men jag kan ge min syn och den är att det viktigaste budskapet i denna dröm är det som du redan har skrivit. Meningar som ”Jag kan inte komma fram till mina mål” och ”Det är hinder på vägen” tror jag avslöjar en hel del om ditt vakna liv. Kan du känna igen det? Kan du känna dig stressad över att du inte får gjort, det som du egentligen vill göra? Och att det, oavsett vad det är för mål, ofta blir ”trassligt”?
Eftersom detta pågått under många år, är det nog något som du bör ta tag i, för att inte må sämre. Drömmarna varnar och tipsar om vad du ska tänka på i ditt vakna liv, det är som din inre terapeut som jobbar varje natt, och det är viktigt att lyssna på dessa signaler.

Det stämmer att du drömmer mer på morgonen, det gör alla. Vi sover i 90 minuters cykler, och av dessa 90 minuter kommer drömfasen på slutet och blir allt större och större del av denna cykel, ju längre tid vi sover. Därför är det viktigt att sova ut så ofta det går, så att drömmarna/psykologen får arbeta med dig.


Kan inte röra kroppen
Jag har många gånger fått uppleva något mycket obehagligt under tiden som jag sover! Jag kan "vakna till" och känna att jag ligger helt paralyserad, kan inte öppna mina ögon (hur mkt jag än försöker), inte röra en enda lem på kroppen, inte heller öppna munnen och skrika/ropa på hjälp. Jag är i medvetande och kan höra saker i rummet, som en klocka tex....

Om någon sover bredvid mig och jag kommer i detta "tillstånd", så försöker jag med all kraft röra på fingrar och sträcka mig efter den som ligger bredvid men det går inte hur mkt jag än försöker! Jag ligger tillslut och är skräckslagen och på något sätt "tvingar" mig till att "vakna" och när jag väl gjort detta, har det ibland hänt att jag är på väg åter i detta, när jag försöker somna om. Så tillslut är jag livrädd att somna igen och när jag väl gjort det har det varit av ren utmattning av rädsla! Jag har en barndomsväninna som står mig väldigt nära och vi är som "tvillingsjälar" och hon upplever precis samma sak som jag... Vad är det som händer, vad beror detta på och vad kan man göra åt detta?
/Anne-Sophie
 

När du sover lämnar du kroppen...
För mig låter det som att du har så kallade "Ut ur Kroppen Upplevelser" (UKU). Det är inte ovanligt och inte på något sätt farligt, även om det kan vara lite skrämmande, precis som du säger. När du sover, lämnar din själ den fysiska kroppen och du passar på att "åka hem" en liten stund för att vila från den ansträngning som är att vara instängd i en fysisk kropp. Men du har flera kroppar än den fysiska, bl.a. din astralkropp som är en kopia av din fysiska kropp. Denna frikopplas från din fysiska kropp när du sover och kan ta sig iväg på det sätt som du beskriver. Därför kan den upplevelse som du har också kallas "Astralresa". Du kan inte röra den fysiska kroppen även om du försöker, för du är inte "i kroppen" just då, men ditt medvetande är fortfarande aktivt, som du skriver.

Vad man kan göra åt det!? Tja, det beror på vad du vill göra! Antingen så säger du, högt till dig själv innan du somnar, att du inte vill ha denna upplevelse. Då bör du inte få den. Men ett mer spännande alternativ, nu när du vet vad det rör sig om, kan ju vara att utveckla och använda dessa fina tillfällen! Du kan ju göra i princip vad du vill, när du inte behöver "släpa" på den fysiska kroppen. Kanske vill du ta dig till någon släkting eller vän och se vad de har för sig? Kanske vill du fara till ditt smultronställe? Kolla om du låst bilen? Prova att flyga ovanför ditt hus? Gå runt i New York eller något annat. Du tar dig till olika ställen med tankens kraft. Tänk bara att du är där, så är du på plats. Men pass på så att du inte blir för exalterad, då är risken att du "åker ned" i kroppen igen.
Om du besöker någon, se då t.ex. vad den personen har på sig för några kläder. Kolla sedan, dagen efter, om det stämmer! Jag lovar dig, du kommer att kunna ha mycket skoj och dra mycket nytta av denna gåva!
Så... lycka till på resorna och kanske kan du och din väninna träffas på nätterna astralt! Ett resesällskap.... :-)


Stark dröm om katt
Hade en dröm om en katt som klöste mig och hände fast i min högra underarm, tog bort katten flera gånger men den anföll mig igen.
Vet du var man kan slå upp om drömmar, vad dom betyder mm. Drömmen var väldigt stark och jag har lite olustkänsla efter den. Katt är kanske inget bra att drömma om.
/Milla.J
 
Hur är dina känslor just nu?
Mina tankar om din dröm är att katten, liksom spindeln, ofta (men långt ifrån alltid) symboliserar den kvinnliga aspekten. Orm är t.ex. ofta manliga delar av en själv. Din vänstra sida av kroppen är också symbol för dina feminina energier och din högra sida står för den manliga delen av dig. Om vi använder dessa enkla symboler, skulle det kanske vara så att någon, eller flera, av dina känslor just nu "attackerar" din manliga sida. D.v.s. att känslorna just nu är starka och gör dig "handlingsförlamad".
Att "slå upp" drömmar brukar ofta inte vara lika bra som att känna in dem och tolka själv. Men om du ändå känner att du vill ha ett lexikon för "nödfall" tycker jag att Tony Crisps Drömlexikon är bra.
Och...det finns inget som inte är "bra" att drömma om, tror jag... :-)
Lycka till med tolkningarna och drömmandet!

 

Liv efter detta eller död?
Jag är mycket intresserad av livet efter detta jordeliv! Hittade din hemsida Orkanens öga av en ren tillfällighet när jag läste om det intressanta ämnet om hur vi tolkar våra drömmar. Enligt din presentation så tror du också att det finns någonting som existerar i en annan värld efter den här världen, men när jag går in på "Forum och Frågor", så läser jag med häpnad där du skriver att "så tror jag att döden är en illusion"? Hur kan du skriva så om du nu också tror på ett liv efter detta? Säger inte du emot dig själv då? En illusion för mig är en synvilla. Att se någonting som inte finns i verkligheten. Jag kanske missuppfattade texten?
Men, du kanske menar att det är den fysiska kroppen som dör medan själen i oss lever vidare fast på ett annat plan, en annan existens?
Vänliga hälsningar AE
 
Fortsatt levande...
Jag ska se om jag klarar av att svara så tydligt och kort som möjligt. Som vanligt är detta bara min syn, sedan är det viktigt att du känner in vad du tror är sant. Först; Nej, jag tror inte att du läste min sida "av en ren tillfällighet". Du gav dig själv denna möjlighet. Du skapade detta besök. Att det skulle ske just idag, just nu.
Och för att sedan svara på din fråga om döden, så är min tro att döden är en illusion. Och precis som du säger, så betyder det att det är en synvilla, något som inte finns i verkligheten. Så du har inte missuppfattat min text utan istället är det som du själv skrev, att det som dör är den fysiska kropp som du för tillfället har. Du dör inte, för du är odödlig, men din kropp gör det för den har vissa behov för att överleva. Och min tro är också att du inte lever vidare i ett annat existensplan, utan att du lever vidare "här". För det finns inget annat än "här" och "nu". Allt annat är illusioner.

Det är lite svårt att förklara såna här saker i text, men en som lyckats bra med det tycker jag är Neale Donald Walsch i hans böcker "Samtal med Gud". Har du inte läst dem, kanske det kan vara något att bläddra i under höstens burriga kvällar....
 


Drömmar om otrohet II
Jag har en fråga om drömmar.
Det är så att jag väldigt ofta, nästan varje natt drömmer om att min pojkvän är otrogen. Ibland är han otrogen när jag ser det och ibland så vet jag bara att han är det. Är det så att drömmen försöker säga att han är eller kommer att vara otrogen mot mig?
mvh Sanna
 
Hur trogen är du mot dig själv?
Det är väldigt svårt att ge ett bra och relevant svar på det. Ju fler personer du frågar, ju fler förklaringar och förslag kommer du säkert att få. Det viktigaste är att du känner in, vad sanningen kan vara, för dig!

Dock kan jag ge min generella tolkning, och det är att drömmarna nästan alltid speglar dig själv! Det innebär alltså i detta fall, att du kanske är "otrogen" mot sig själv. Lyssnar du t.ex. till vad du vill göra, och sedan gör det, oavsett vad andra tycker om det?
Står du verkligen för det som du känner, eller är du "otrogen" mot dina känslor, och kanske inte alltid säger det du känner till/om andra?
Ofta är det såna här saker som drömmarna vill visa, att du just nu inte är "trogen" mot det som är sant och viktigt för dig i livet! Så...jag tror varken att din pojkvän är otrogen eller att han kommer att vara det. Det handlar nog mer om dig själv, vad du gör mot dig själv!
 

Drömmar om otrohet
Jag har en återkommande dröm. Det är att endera att min man är otrogen eller jag. Ingen av oss har varit det....jaa inte jag i alla fall och jag är ganska säker på att han inte har varit det heller. Vi har ett underbart förhållande och inga orosmoln på himlen.

Till historien hör väl också att vi har ett litet förflutet, vi var tillsammans mellan 87-89. Jag var jättekär i honom, men han var inte det i mig utan var med andra tjejer samtidigt som mig. Då grät jag floder, men jag var ju bara 16 år och kär för första gången i mitt liv. 89 bröt jag upp och vi blev goda vänner ett tag för att sen tappa kontakten helt tills vi träffades igen 96, då kärlek från bådas sida uppstod.
Känslan jag får i drömmarna är den samma som när jag var ung och han hade varit med någon annan. Har jag inte kommit över det ännu??? Det är ju hundra år sen!!!! I vaket tillstånd så är det helt passerat. Både han och jag har ju utvecklats och mognat.
Skulle så gärna vilja sluta med dessa drömmar, men det är ju inget man kan styra över, tyvärr.....
/Cissi


Min reflektion…
…är att du nog har ganska bra grepp själv på vad detta handlar om. Och det är ju bara du som kan tolka din dröm egentligen men som det låter, finns det fortfarande saker i ditt undermedvetna som gör sig påminda. Drömmarna plockas ju oftast från det undermedvetna och speglar därför inte alltid det som verkar ”logiskt”.

När din nuvarande man var med andra kvinnor i tonåren, satte det troligtvis djupa spår i dig. Det brukar såna upplevelser göra, och även om ”det var 100 år sedan”, finns de fortfarande kvar som minnen och sår i dig. Du skriver ”känslan jag får i drömmarna är den samma som när jag var ung” vilket tyder på att det är denna händelse som fortfarande inte är helt bearbetad.
Förnuftet vet att ni mognat, men det är inte förnuftet som speglas i drömmar, utan det som ligger gömt under ytan. Eller i hjärtat om man så vill. Så…det bästa sättet för att få slut på de drömmarna, är nog att jobba vidare med den känslan och få såret att läka i hjärtat, inte hjärnan…
Lycka till!!
 

Meningslösa drömmar?
Vill bara veta om alla drömmar har ett budskap eller om det finns drömmar som bara kommer och inte betyder något?
/Cecilia
 
Att slippa repriser...
Min tanke om detta är att alla drömmar "betyder något". Däremot är det ofta så att vissa drömmar känns viktigare än andra. Du känner själv vilka drömmar som är vara lite extra betydelsefulla eftersom det ofta är drömmar som man kommer ihåg en tid efter att man har vaknat, kanske hela dagen eller ännu längre tid.
Det är också så att drömmens budskap kommer om och om och om igen, tills du ändrar ditt liv eller förstår vad drömmen vill säga dig. Ofta är händelserna i drömmen olika, men känslan är densamma, t.ex. stress, att inte få ta plats eller att misslyckas med saker som man gör.
Det kan vara frustrerande att få repriser av samma saker hela tiden, men om det är en viktig sak för dig att förstå, kommer drömmarna inte att ge sig. Detta eftersom de vill ditt bästa i alla lägen, även om du själv är destruktiv mot dig...
Lycka till med drömmandet!
 

Avrättningar och tortyr...
Hej. Jag har två små barn, minsta nio månader och drömmer för närvarande hemska mardrömmar på nätterna. Jag drömmer om avrättningar och tortyr som jag på något sätt bevittnar. Känner mig verkligen otrygg när jag vaknar efter dessa drömmar. Kan någon människa förstå varför jag drömmer såhär?
/Katta

 
Hur ser ditt liv ut?
Hur är ditt liv just nu? Hur tar du hand om dig själv? Känner du dig, även i det vakna livet, otrygg just nu?
Ofta avspeglar drömmarna, hur ditt "vakna liv" ser ut. Ofta är också drömmen lite tillspetsad, just för att det ska framstå ännu tydligare. Och anledningen till detta, är att du ska ta tag i det som gör dig otrygg och sluta att "tortera" dig själv...
Givetvis är det du och bara du som kan avgöra om det finns någon sanning i den tolkning som jag skriver ovan. Det är bara mina reflektioner. För att man ska kunna göra ett riktigt arbete med en dröm, krävs ofta ett möte med en som är redo att, förutsättningslöst, möta dig...
 

Medveten i drömmar
När jag drömmer så är jag alltid väldigt medveten om att jag drömmer. Jag kan styra dem nästan hur jag vill men det funkar inte alltid, det är som drömmen ska djävlas lite med mig och inte alls göra som jag vill. När jag var yngre så försökte jag få människor i drömmar att ge mig deras adress så att jag skulle kunna se om de fanns på riktigt men jag vaknade alltid innan jag lyckades få deras adresser.
Jag har pratat med andra om detta men jag känner ingen annan som sagt att de är helt medvetna i drömmen att de drömmer. Är det vanligt att man är så medveten?
/Ulrika
 
Hög medvetenhet...
Det är inte speciellt vanligt att man kan kontrollera sina drömmar på det sätt som du beskriver. Dock är det ofta ett tecken på att personen har ett högt medvetande. Alltså, att man i det vakna livet inte är "offer för slumpen", skyller på andra för hur man mår eller hur livet är, utan själv ser sin del i det.
Så...lycka till med att fortsätta styra drömmarna! Men glöm inte att låta ditt "högre jag" eller vad man nu vill kalla det, bestämma drömmarna ibland också. För det är ju i drömmarna vi har chansen att, på ett mildare sätt än i "verkligheten", möta saker vi är rädda för...
  

Vad innebär döden för dig?
Undrar varför det måste vara så att döden ses som nånting hemskt och fruktansvärt?
Jag tycker vi människor pratar alldeles för lite om döden.
Jag tror och hoppas att döden/livet på den andra sidan kommer att vara alldeles underbar!
/sökaren...
 
För lite död...
Jag håller med dig! Visst pratas det för lite om döden. Och jag tror att det delvis kan handa om rädslan för förändringar.
För...är det något som skrämmer människor mer än döden, brukar det vara förändringar, även om de är små. Det är mer "trygghet" att stanna i invanda mönster även om de är dåliga och nedbrytande, än att våga ha tillit till livet!

Ett lätt test för att illustrera detta är t.ex. att du sätter dig på "någon annans plats” runt köksbordet vid nästa måltid!
Vad händer med era familjemedlemmar? Tar de helt enkelt en ledig stol istället? Börjar de bråka om platserna? Blir någon mycket upprörd eller finner de sig i det utan någon större diskussion? Och hur skulle du reagera?
Detta visar snabbt vilka personer som är trygga i det som sker, och vilka som är mer rädda för förändringar!

Men för att återgå till det som du skriver, så tror jag att döden är en illusion, som allt annat. Det är faktiskt så (vetenskapligt bevisat) att den situation som är värst hela livet, är att födas! Det finns inget tillfälle där du blir mer stressad, fysiskt eller psykiskt, som då. När du helt plötsligt ska andas själv, äta själv, du kan se föremål, höra starka ljud, det blir kallt och hela världen får ett nytt perspektiv. Allt det du känner till försvinner, och då gäller det verkligen att ha tillit! Och....lyckligtvis har vi ju redan klarat av själva födelsen!

Få författare vågar skriva om döden, men en bra bok tycker jag att "Genom döden" med Louise Minerva Frostegren är. Det är döden, sett ur ett esoteriskt perspektiv, vad som händer med dina chakran osv. i dödsögonblicket.

 

En undran om barn
Jag har tre barn. När de alla varit riktigt små bebisar (ca. 2-5 månader), har det ofta hänt att när de legat på rygg och tittat upp i taket, så har de skrattat högt och ljudligt. När jag tittat upp för att se vad de har så roligt åt har jag inte sett någonting. Bara ett tomt tak. Man brukar väl säga att barn kan se saker vi vuxna inte kan se ?
/Ylva

OneNess bebisar...
Jag skulle vilja säga att det är mycket troligt att dina barn sett saker som inte du ser. Speciellt för tidigt födda barn har en förmåga att höja sina energier, så att de är mer "mediala" än barn som är födda när de ska. Kanske var det dina barns vänner från andra sidan som fortfarande var andar, som skojjade med dem...

Det är också så att bebisar upp till 6 månaders ålder, inte har samma uppfattning som vi om världen. De ser sig själva som "ett med allt" (vilket ju egentligen är rätt sätt att se på världen).
Det gör att de kan se på mamma, och se sig själv.
De kan se ett tak, och se sig själv.
De kan se ett träd, och se sig själv.
Inget är "inte jag", allt är "jag".
Men efter 6 månader börjar de lära sig att de inte är allt. Vi lär dem att en sak heter mamma, en annan sak heter stol. Sakerna kan vara här, eller där. Bebisarna är separerade från helheten och kommer att så vara tills de dör då vi blir "ett" igen.

Så... när du ser din bebis sträcka sig mot stjärnorna en klar natt, så tro inte för ett ögonblick att det bara försöker nå dem! De rör faktiskt vid dem, för de tror att det är möjligt, de vet inget annat...

 

Drömfångare...
Vad använder man en drömfångare till? Tyck inte att jag är dum, men jag är novis på det området! Jag tycker att de är väldigt vackra i alla fall...
/LoLa
 
Fångad i en dröm...
En drömfångare används för att fånga in "onda drömmar" eller dåliga energier om man så vill. Dock jämställer jag inte detta med mardrömmar, eftersom denna typ av drömmar är mycket viktiga, som jag ser det. Det är oftast mardrömmarna som visar vad som är viktigast för dig att ta itu med i livet, för att kunna må bättre på sikt...

 

Konstigt hur ens livssituation återspeglas i dröm
I början när drömde dessa likartade drömmar var och varannan dag så funderade jag inte så mycket över saken, det var bara en extremt jobbig och "verklig" dröm som återkom, men när den aldrig försvann kopplade jag den till hur jag hade det i livet. Drömmarna handlade alltid om att jag och sonen var på något ställe med mycket folk och mina ben bar inte, var som gummi eller att jag inte hade någon balans över huvudtaget, gjorde klantiga saker. Alltid oroade jag mig över att folk skulle tro att jag var full eller påverkad av något annat, vad skulle de tro... mamma och med barnet med sig och allt... och sonen var så svår att följa efter och hitta åt..
I verkligheten hade jag hamnat i en utmattnings depression, och det var först när jag började bli bättre som drömmarna började avta (efter ca ett år) Men jag glömmer aldrig hur jobbiga dessa drömmar var, känslan de gav mig, och jag tror att jag nog skulle reagera tidigare på om jag var på väg i samma situation om jag började återfå dessa drömmar. Som en liten varningsklocka.
/MammanDrömmarna visar hur du ska må bättre
Mina tankar är precis som dina; Att drömmar är en mycket viktig informationskälla! Precis som du säger kan ofta drömmar, som ju är "din inre psykolog" som jobbar, innehålla mycket viktig information och fungera som en varningsklocka. Ofta får man dock andra varningar först, t.ex. en känsla av att något inte står rätt till. Kanske tycker man att arbetet inte känns roligt längre, att förhållandet med ens partner inte är vad det borde vara eller något liknande. Bryr man sig inte om detta, kommer så småningom drömmarna att påpeka detsamma.
Och bryr du dig inte om det heller kommer sista instansen; att slå mot kroppen istället. Men detta kommer i sista hand, som jag ser det, och du har då redan struntat i alla andra varningar du fått och det finns inget annat sätt att ta till för att du ska börja lyssna på dig och dina behov.
Därför har t.ex. förkylningar en förmåga att komma när du minst önskar det, t.ex. när du har massor att göra och inte alls har tid att vara sjuk / ta det lugnt.
Så....visst är drömmar mycket viktiga. De pekar allt som oftast på saker som du behöver göra med dig själv eller ditt liv, för att må bättre. Att öka din hälsa och ditt välmående är [oftast] drömmarnas uppgift! Lycka till med lyssnandet på nattens förmedlingar!

 

Hjälp! Finns de döda kvar?
i min barndom "hälsade" min mormor på mig ofta efter att hon gått bort. jag kände hela tiden en positiv o mysig atmosfär men ja såg henne aldrig! ja kunde höra någon som gick på heltäckningsmattan och känna att hon satt på min säng. min pappa är den enda som sett henne efter hon har dött men vi har hela tiden vetat att hon varit med oss i huset och väldigt ofta hör man hur hon går runt i huset och prasslar vid hennes symaskin! hon gav mig även ett smycke innan hon gick bort som jag senare upptäckte att jag kunde spå med!
grejen är ju nu att jag skulle vilja "prata" med henne och fråga om hon vakar över min son nu och i fortsättningen! men jag vågar inte träffa henne, har aldrig sett något "spöke" och skulle verkligen aldrig vilja det!
enligt mina föräldrar blev det "tomt" i huset efter att jag flyttat. kan hon ha gått vidare? betyder det att hon inte har fått ro eftersom hon stannat kvar så länge? svårt att svara på sånt kanske, det är ju ingen som egentligen VET, men vakar dom "döda" över oss? finns dom kvar för att guida eller för att vi/dom inte släpper taget?
/Caroline


Min syn...
Du skriver att du vill prata med henne och vad kan då vara bättre än att ta fram det smycke som du fick av henne!? Dels håller det hennes energier och dels har du redan kommit fram till att du kan "spå" med det, dvs. använda ditt sjätte sinne med det. Detta använder du också för att kommunicera med andra sidan.
Du skriver att du aldrig skulle vilja träffa ett spöke/ande och varje gång någon säger detta, drar jag lite på munnen. För det är ju vad DU är!! :-) Skillnaden är bara att du just nu är "instoppad" i en fysisk förpackning och därmed har lättare att uppleva och påverka saker i den fysiska världen. Anledningen att en spirit stannar med oss, kan vara olika. De kan vilja vara guide till någon (om denna godkänner det). De kan vara fast i ett trauma, som gör att de inte släpper taget. Och visst är det som du skriver, att de stannar för att vi vägrar acceptera att de är borta.
Det kan också vara så att de inte förstår att de är döda, utan bara känner att ingen lyssnar på eller förstår dem längre. Det är ganska vanligt när det är personer som är ateister dör.
Du kan få kontakt med din mormor igen om det är det som du vill. Men glöm inte att lyssna också, och inte bara prata/tänka/känna saker hela tiden. Då har hon svårt att göra sig hörd! Lycka till!
 

Fysiska drömmar
Nu måste jag fråga om något jag har undrat över i många år. Hur vanligt eller ovanligt är det med fysiska drömmar? Alltså att man i drömmen upplever sig själv som vaken, man kan se rummet man ligger i, det finns en annan person med, vars närhet man känner helt fysiskt. Personen rör bokstavligt talat vid en. Och själv kan man fysiskt känna personens hud, hår och kroppsvärme. Detta har hänt mig sedan jag var i övre tonåren och första gången blev jag så rädd att jag höll på att dö, nu ser jag det som min "spökälskare", för han älskar mig verkligen.
Han kommer inte speciellt ofta, det kan gå år i mellan och jag får inte se hans ansikte. Det är dröm det vet jag, för jag vaknar i samma ställning som jag somnade och jag kan bli väckt mitt i ett "möte". Men jag har aldrig hört talas om någon annan som har sådana här drömmar.
/TigermammanI drömmar....
...är det mycket lättare för de på "Andra Sidan" att ta kontakt med oss. Detta eftersom vi inte har så mycket tankar, känslor och annat som distraherar den stillhet som behövs för att vi ska klara av att våga se och höra av dem.
Jag skulle tolka drömmen som att det är en spirit som tar kontakt med dig. Antingen din guide, en anhörig eller någon annan som vill tala om att han finns hos dig och vill dig väl...
Du kan läsa andra människors liknande drömmar på Drömcentrum om du klickar på knappen "Läs Drömtolkningar". Lycka till!
 

Kom hem till dig själv! Du är den du har väntat på!
/Byron Katie