Familjekonstellationer

Dina problem är inte dina! Lämna genast tillbaka dem till ägaren!

Familjekonstellationer ger dig svar

Ofta är det så att man under lång tid, kanske flera år, funderar på något. Ett problem eller någon fråga som man bär med sig. Kanske kommer man en bit på väg till lösningen, men har en känsla av att man inte kommer riktigt ”hela vägen fram” till en förståelse för vad det kan handla om. Detta resulterar ofta i att frågan eller problemet, inte släpper taget om dig utan fortsätter att färga ditt liv. Det går helt enkelt inte att tänka ut, vad lösningen är.

Exempel på vanliga frågeställningar inför en Familjekonstellation är:
• Varför kan jag inte acceptera eller förlåta min mamma/pappa/bror/syster?
• Varför kan jag inte få en kärleksrelation att fungera med min partner?
• Varför är jag jämt så stressad?
• Varför är min son/dotter så arg på mig/inte vill ha kontakt med mig?

• Jag har aldrig pengar så att det räcker, varför?
• Mitt företag/jobb fungerar inte som jag önskar och jag vill veta anledningen!
• Jag hann aldrig säga farväl till min farmor vid hennes död, det vill jag göra!
• Varför kan jag inte ha ett bra och fungerade sexliv med min partner?
• Varför kan jag inte gå ned i vikt och behålla denna?
• Varför är jag så rädd för döden/höjder/spindlar?
• Varför är jag svartsjuk?
• Varför har jag en sjukdom som t.ex. OCD, Anorexia eller Bulimi?
• Varför längtar jag ibland efter att bara få dö?
• Vad hände egentligen mellan min mormor och morfar, som jag aldrig träffat?
• Varför kan jag inte sluta röka?
• Varifrån kommer de skuldkänslor som jag ofta känner?


 

Familjekonstellationer med Robert Nilsson

Reportage om Familjekonstellationer med Robert Nilsson i tidningen Evelina, 4 juni 2010.


Forskare i USA har nu kommit fram till vart dessa "oförklarliga" känslor kan komma ifrån; "Forskarna vid Emory University School och Medicine, USA, konstaterade förändringar i hjärnan: 'En förälders [traumatiska] erfarenheter påverkade märkbart både strukturen och funktionen i nervsystemet hos nästkommande generationer.'" Detta redovisades vintern 2013/2014 i ett reportage i DN som du kan läsa här.

Familjekonstellationer är en mycket effektiv metod för att få förståelse för egentligen vilken fråga som helst. De flesta vet ju att man bär med sig mycket saker från barndomen. Där skapas och formas vi, för resten av Livet. Vi är därför väldigt ofta delaktiga i andra personers öden utan att inse det.
Redan i tidig ålder tar vi nämligen på oss andras svårigheter, sjukdomar, skuldkänslor osv för att”avlasta” dem. Varför? För att vi älskar dem, och vi vill hjälpa dem att bära bördan.

Finn tryggheten med hjälp av Familjekonstellationer
Som barn försöker vi också omedvetet att kompensera för dem som blivit glömda eller uteslutna ur familjen. Vi gör det genom att upprepa deras öde. Vid en familjekonstellation kan dessa bindningar klippas av. När vi låter andra bära sitt eget öde och vi ger dem en plats i våra hjärtan, så flödar den läkande kraften för alla inblandade.
För när alla får chans att verkligen mötas, när alla blir sedda som de är, när alla blir hörda och respekterade... kommer kärleken fram. För den finns där under ytan hela tiden! Vi behöver bara bli påminda.

 


Jaha, ännu ett sätt att ”leta fel” eller?
Nej. I familjekonstellationer är det ingen som ”avslöjar dig” eller kommer med pekpinnar. Du får inga läxor som du ska jobba med för att bli ”fri” eller lycklig. Vi låter energierna visa på både vägen och lösningen direkt, utan att blanda in analyserande eller prat. Det behövs inte...

Vad är det värsta med Familjekonstellationer?

Namnet! Det tog mig flera år innan jag själv tog modet att prova på detta, då jag trodde att det handlade om att man ska ta med sin familj på någon ”terapi” vilket jag verkligen inte hade lust med. Namnet familjekonstellation syftar istället till familjens gemensamma undermedvetna, inte till att göra konstellationer tillsammans med din faktiska familj. Den enda familjemedlemmen som är närvarande är du. Övriga familjemedlemmar representeras av helt fristående människor som inte har några kopplingar till din familj. Det enda de känner till är den frågeställning som du vill arbeta med, d.v.s. ditt problem eller din låsning.

Hur fungerar egentligen en familjekonstellation, det låter lite obehagligt!?

För en som aldrig tidigare gjort eller varit med på en Familjekonstellation kan det se ut som en teater eller ett skådespel. Kortfattat så presenterar du en fundering som du har, som kan vara nästan vad som helst, för kursledaren och gruppen. Något som du vill se närmare på eller kanske ett problem som du jobbat med på egen hand, men inte kommer vidare med. Det är då stor sannolikhet att du inte kan lösa ditt problem, p.g.a. att det inte är ditt utan istället är något som du kopierat/stulit från en annan familjemedlem, t.ex. din mamma eller pappa. Naturligtvis av kärlek...

Efter detta väljer du ut några kursdeltagare som ska få gestalta/spela de personer som det handlar om. Du placerar dem inbördes på golvet och går sedan och sätter dig igen. ”Skådespelarna” kommer sedan att, helt automatiskt, börja agera som de personer de ska föreställa. Utan manus, utan information och utan att någonsin ens ha träffat dem. Vartefter ”skådespelet” fortsätter, kan också flera personer behöva plockas in, vilket konstellationsledaren avgör.

När vi sett vad som hänt mellan deltagarna, är det dags för dig att ta plats som ”dig själv” i konstellationen. Detta för att göra en avslutning, som ofta handlar om att lämna tillbaka ansvaret och problemet till den person som du ”tagit” det ifrån. Detta upplevs ofta som en stark befrielse och lättnad för alla inblandade.Familjekonstellationer tar inte lång tid


Hur lång tid tar det att göra en Familjekonstellation?

En konstellation tar mellan 5-60 minuter att göra, beroende på vad som kommer upp och hur energierna flödar mellan deltagarna. Det handlar aldrig om att leta fel, vem som borde gjort vad, eller skuldbelägga någon! Oavsett om det är en levande eller numera död person. Det handlar bara om att se verkligheten som den är och genom att se denna sanning, få en befrielse från de energier/problem/skuldkänslor som kanske varit med dig sedan du var väldigt liten.

Vad gör de som inte ställer upp en egen konstellation?

I en kursgrupp är man 8-20 deltagare. Att vara representant är att delta genom att agera i de andras konstellationer. Detta är ett mycket bra sätt att bekanta sig med Familjekonstellationer och bli delaktig i lösningarna. Att vara med som representant i ett konstellationsarbete är ofta väldigt läkande, lärorikt och utvecklande. Konstellationerna innehåller nämligen ofta händelser och upplevelser som du som representant kan känna igen från ditt eget liv på ett eller annat sätt och du blir därför healad genom bara din närvaro och medverkan!

Det är bra om du som inte deltagit tidigare i Familjekonstellationer, först är med en gång för att vara representant och då känna in om detta är något för dig. Om du efter detta känner dig mogen att ställa upp en egen konstellation är det läge för det.
Många upplever också att det är minst lika givande och starkt att vara Representant som att vara Klient. Därför är det mycket vanligt att de som tidigare ställt upp egna konstellationer, väljer att delta som Representant vid senare tillfällen, då de vet att detta också är mycket kraftfullt.


Vem har arbetat fram detta?
Osho är grundaren till Familjekonstellationer

Grunderna till Familjekonstellationer kommer ursprungligen från Osho, men den som skapat detta sätt att arbeta heter Bert Hellinger, och är en tysk psykolog.

Youtube kan du se hur en konstellation kan börja. Inslaget på 6 minuter är på tyska, men oavsett dina språkliga kunskaper kan du här se hur det kan se ut när man väljer ut representanter, de börjar agera utifrån de energier som kommer till dem och hur sedan konstellationen kan växa, när fler personer plockas in.

I mitt Kalendaruim kan du se när jag kommer att hålla nästa omgång med Familjekonstellationer!

 

Vill du ha information om kommande aktiviteter, t.ex. TV-medverkan, Kurser, Workshop eller Föredrag som jag kommer att ha? Fyll i uppgifterna nedan:

Förnamn:
E-mail:
Vad önskar du information om?
Kommande Dröm-evenemang
Kommande Familjekonstellationer
 
Dina uppgifter kommer inte att lämnas vidare till någon annan, varken privatperson eller företag.
Du kan också lämna informationsmailen när du vill, genom att klicka på den länk som medföljer varje mail!

Gästbok - Vad tycker de som deltagit tidigare?

Familjekonstellationer - Gästbok

TACK fina du! Det du gör är så oerhört värdefullt! Du är verkligen som klippt och skuren för att leda konstellationer. 
/Ninni

TACK Robert! Det var en riktigt häftig dag igår. Alla borde få uppleva detta! Jag märkte stora skillnader redan igår kväll angående mitt dilemma som jag tog upp. Massa kärlek till dig. Du är super på det du gör!
/Marie

TACK Robert för en fantastisk lördag!! Det var mer givande och insiktsfullt är jag någonsin kunnat drömma om. Det går ju inte riktigt förklara vad som händer, utan det måste upplevas!
/Lilli

Du är en mycket bra ledare och jag vill verkligen tacka dig stort för dagen! Du har bra egenskaper för att hålla i detta med Familjekonstellationer; Mycket närvarande och fokuserad. Jag är också mycket imponerad över att du orkade vara så fokuserad under hela dagen och verkligen såg till att alla fick det som dem behövde!
/Agneta

Tack för familjekonstellationen. Det var en fantastisk upplevelse!
/Emma

Tack, Robert för Familjekonstellationen som gav mig möjlighet att se och göra mig av med det som jag inte behöver längre . Den gav mig också ett lugn som innebär att jag har sovit utan avbrott hela natten och det var länge sen sist.
/Bibbi

Det är nästan som magi och du dirigerar elegant! Intressant att se när du jobbar.
/Catarina